Tavaliselt, kui inimene tunneb end halvasti, või saab aru, et tema tervisega ei ole kõik nii hästi, nagu ta sooviks, siis üldiselt on toitumine esimene asi, millele hakatakse suuremat tähelepanu pöörama.
Paleo, vegan, kalorite lugemine, väheste süsivesikute dieet jne. – me kõik oleme kuulnud kümnetest erinevatest dieetidest ja toitumislähenemistest ning seda infot on ilmselgelt liiga palju.
Sõnaga ”dieet” seostub mulle enese piiramine, tühi kõht ja ebanormaalselt palju toidule mõtlemine. Juba ainuüksi seda sõna vaadates, mille esimesed kolm tähte on ”DIE” (inglise keeles ”surema”), saab mulle selgeks, et dieeti pidades, tuleb mul end ülemääraselt piirata.
Sellepärast eelistangi nimetada seda, mida ja kuidas ma söön, lihtsalt minu toitumissuhtumiseks. Meie kõigi bioloogia on erinev, samuti elame me erinevates tingimustes ning erinevates geograafilistes asukohtades – suhtumine toitu ei saa mitte kuidagi moodi olla nii öelda ühe puuga löödud.
Mitte ükski äärmus ei ole inimesele hea ning lõppkokkuvõttes oleme me kõik ju väljas ühe eesmärgi nimel: tunda end hästi, energiliselt ning olla võimeline andma endast maksimum igas olukorras.
Mida ma tahan öelda on see, et me peame rohkem kuulama oma keha ning analüüsima, mis sobib just nimelt meile – kui oleme leidnud selle perfektse kombinatsiooni, peame seda järgima.
Samuti soovin toonitada, et järgnevalt presenteeritavad ideed on mõeldud energiataseme ning fookuse tõstmiseks ning selleks, et kogu päeva vältel oleks mõnus kerge tunne.
”Olgu toit Sinu ravim ja ravimiks Sinu toit.” – Hippocrates
Pole olemas ühtset lähenemist…
Minu jaoks on täiesti arusaadav, miks enamus inimesi on toitumise kohta liikuvast informatsioonist totaalselt segaduses. See infohulk on lihtsalt meeletu ning tihti vastuoluline. Üks lähenemine julgustab sööma neid asju, mis on mõne teise lähenemise puhul ”punases nimekirjas”.
Mina olen arvamusel, et tegelikult enamus nendest dieetidest, mis on teaduslike uuringutega tagatud, siiski töötavad, kuid me ei suuda lihtsalt tulemuste saavutamisega piisavalt kannatada.
Rooma linna ei ehitatud ühe päevaga ning just sellepärast tuleb toitumist vaadata, kui elukestvat praktikat – see lihtsalt on sinu elustiil.
Teine suur põhjus, miks inimesed dieetidega läbi kukuvad on see, et nad ei püstita enda jaoks kõige pealt selget eesmärki. Lõppkokkuvõttes oleneb just sinu lõppeesmärgist see, milline peaks olema sinu toidulaud.
Kui ma ütlen, et pole olemas ühtset lähenemist, siis pean selle all silmas seda, et Põhja-Euroopas elavad rahvused ei saa mitte kuidagi moodi süüa samamoodi nagu ekvaatori läheduses elavad inimesed.
Lisaks geograafilisele asukohale on erinev ka meie kõigi bioloogia, samuti mängib suurt rolli see, milline on sinu elustiil – kas passiivne või aktiivne. Liikuva töö ja suurema trennikoormusega inimesed vajavad ja tolereerivad rohkem süsivesikuid, istuva elustiiliga ja ülekaalulised inimesed peaksid süsivesikute hulgal silma peal hoidma.
Selleks, et sa saaksid kujundada just sulle sobivad toitumisharjumused, tuleb kõike eelnevat arvesse võtta. Just sellepärast on personaalne ning terviklik toitumine meie kõigi tulevikuks.
Detailid, mida tuleb enda toitumisplaani koostamise juures arvesse võtta:
- Vanus
- Kaal
- Sugu
- Eesmärgid
- Sinu praegune tervislik seisund (kas sul on mõni haigus või haiguseelne seisund)
- Geenid
- Elustiil
- Eelistused (kas oled allergiline või esineb mõnda toidutalumatust)
Maailma üks parimaid korvpallureid LeBron James toitub paleodieedi järgi. Kolmekordne Vormel-1 maailmameister Lewis Hamilton ütleb, et tema toimib kõige kiirematel pööretel, kui järgib taimetoitlaste reegleid.
Karjääri jooksul 12 Suure Slämmi tiitliturniiri võitnud ja maailma absoluutsesse tenniseparemikku kuuluv Novak Djokovic vaevles seletamatute hingamisraskuste käes ning kukkus mitmel korral platsil kokku. Endised tipptennisistid ütlesid neid mänge kommenteerides, et nad ei mõista, mis Novakiga toimub. Mängu alguses on ta just kui Superman, kuid vajub siis järsku täiesti ära.
Djokovic palkas spetsialistid ning eemaldades piimatooted ja teraviljatooted enda toidulaualt, täitis ta aasta ajaga kaks enda suurimat eesmärki: võita Inglismaal peetav Wimbledoni turniir ning tõusta maailma esireketiks.
Pole olemas ühtset lähenemist, mis sobiks meile kõigile, kuid on olemas ühised nimetajad, milline peaks meie toitumine välja nägema ja millega nõustuvad enamus maailma toitumisekspertidest:
- Peab hoidma veresuhkru stabiilsena, sisaldama võimalikult vähe, kui üldse, suhkrut, jahutooteid ja töödeldud tooteid (kõik, mis on karbis, pakis, kotis või pudelis on ühel või teisel viisil töödeldud)
- Enamus päevasest toidukogusest peab tulema taimedest, eriti rohelistest, kuid sisaldama ka teisi värve, et tagada lai valik kasulike aineid ning moodustada sünergiline toiteainete kooslus
- Madalate mürkainete sisaldusega ehk tuleb tarbida võimalikult vähe toitaineid, mis on saastatud kemikaalide, pestitsiidide, antibiootikumide, vaksiinide, hormoonide ja kunstlike magustajate ja lisaainetega
- Sisaldama piisavat kogust valke (valgu kogus sõltub aga jällegi eelnevalt nimetatud teguritest, nagu vanus, sugu jne.)
- Peab baseeruma nendel toiduainetel, mis on hooajalised, kohalikku päritolu ning võimaluse korral orgaanilised
Me elame ühiskonnas, mis upub infosse ning me võtame endale alati rohkem kohustusi ning proovime kõike korraga ära teha. Kui asjad kisuvad rappa ning tervis on kehva, kuhjame end üle reeglite ja nõudmistega.
Antud olukorras tuleb käituda just vastupidi – astuda samm tagasi, hingata sügavalt, lihtsustada ja elimineerida halvad asjad. Me liigume iga päevaga aina rohkem ja rohkem eemale loodusest, sellest kuidas meie esivanemad üles kasvasid ja sellest, kuidas inimene on sadu tuhandeid aastaid arenenud.
Me ärkame üles karbis, istume karpi, sõidame tööle karpi, hoiame päev läbi kõrva ääres ühte karpi ja kui vahepeal tahame vaheldust, haarame ühe silindri järgi ja kustutame oma janu.
Kui soovime tõsta oma energia ja fookuse uuele tasemele, peame tagasi minema oma juurte juurde. Elimineerides enda toidulaualt energiast tühjaks imevad ning erinevaid allergilisi reaktsioone põhjustavad mürgid, avame enda tõelise potentsiaali.
Energiavampiirid meie toidulaual
Selleks, et haarata kontroll enda toitumise üle ning teha strateegilisi ja teadlike valikuid, on ülimalt oluline jälgida, mida me endale suhu paneme. Kui soovime tunda voogavat energiat, peame sööma ”elus” toitu, mis on toitainete rikkad, kuid elimineerima need energiavampiiridest pseudo-toidud.
See ei ole mingisugune konspiratsiooniteooria, vaid fakt, et suurte toiduainetööstuse gigantide palgal on keemikud, keda kutsutakse ka ”toidu insenerideks”. Nad teavad suurepäraselt, kuidas inimese aju ja keha töötavad ning nende ülesandeks on leida perfektne soola, suhkru, rasva ja lisandite kooslus ning genereerida uus toode, mis oleks võimalikult sõltuvusttekitav ning mis peamine, et see müüks.
Nendeks toodeteks on peaaegu kõik, mis tulevad pakis, karbis ja kotis: karastusjoogid, küpsised, krõpsud, koogid jms.
Meie kehal on imeline võime kohaneda ning kui me võtame vaevaks seda kuulata, siis saame teha palju teadlikumaid valikuid.
Näiteks, kui sa sööd mõnel päeval rohkem valku, siis keha ise kompenseerib selle ning vajab sel päeval vähem kaloreid teistest makrotoitainetest nagu süsivesikud või rasvad.
Kui saad mõnel päeval rohkem kaloreid headest rasvahapete allikatest, siis vajab keha sel päeval vähem valku ja süsivesikuid.
Sama kahjuks ei rakendu aga nende pseudo-toitude ning lihtsüsivesiku ehk suhkru puhul. Kui sa jood ära liitri Coca-Colat või sööd paar pakki küpsiseid, siis need on kõik täiesti tühjad kalorid. Need tooted on disainitud selleks, et me sööksime end nendest üle ning niimoodi tarbime päeva jooksul palju rohkem, kui meil reaalselt tarvis on.
Seda igapäevaselt tehes jõuame epideemiani, mis hetkel kogu maailma aina rohkem endasse imeb – selle epideemia nimi on ülekaalulisus.
Epideemia #2
Teiseks suureks epideemiaks meie ühiskonnas on autoimmuunsed haigused ning erinevad toidutalumatused ja allergiad. Kuna täiskasvanud inimesel võtab erinevate haiguste ja haiguseelsete seisundite avaldumine kehas aega 5-10, vahest isegi 15 aastat, siis väga raske on hiljem seoseid leida nende sümptomite tekitajatele.
Ma näen enda ümber väga palju inimesi, kes toituvad tervislikult, kuid võitlevad siiski madala energiataseme, peavalude ja seedeprobleemidega. Ma ei suutnud 3 aastat oma halvale enesetundele, tihedatele peavaludele, aknele ning kohutavatele kõhuprobleemidele vastuseid leida seni, kuni läbi eksperimenteerimise ja investeeringu kõikehõlmavasse toidutalumatuse testi, avastasin endal 30+ toidutalumatust ning allergiat. Vot sinna oli see koer maetud!
Toidutalumatused ning toiduallergiad on üha süvenevad probleemid seoses erinevate keskkonnategurite halvenemise ja toidukvaliteedi langemisega.
Enamus meist ei vii mitte kunagi kokku, et nende pidevad peavalud, udune mõtlemine, liigeste valud, väsimus ja vesised silmad ning halb nägemine on otseses seoses sellega, mida me sööme.
Kõige hullem selle asja juures on see, et halvad ei ole need toiduained, mida me tarbime, vaid see viis, kuidas neid töödeldakse. Ma ei väida, et piim on halb. Kuid ma väidan, et need homogeniseerimise ja pastöriseerimise protsessid, et eemaldada sellest piimast kõik need antibiootikumid ja mürgid, mida see lehm on täis pumbatud, muudavad selle piima problemaatiliseks.
Mina kahjuks ei ole piisavalt vana, et seda mäletada, aga kunagi olid ajad, kui piim toodi klaaspurgiga inimeste majade ette. Kui see piim natukene aega seisis, siis tekkis sinna peale paks koorekiht. See piim oli täis toitaineid ja kõik jõid seda.
Tänapäeval põhjustavad aga piimatooted ning kaseiin ehk piimavalk ääretult palju probleeme ning väga paljud ei talu piima üldse – olgu selleks põhjuseks siis laktoos, kaseiin või vadakuvalk ehk beeta-laktoglobuliin.
Tarbides toiduaineid, mis meie kehale ei sobi, võivad sümptomid avalduda isegi kuni 72 tundi pärast selle toidu söömist. Kui sa juba ei ole teadlik enda talumatustest ning allergiatest, kuid tunned, et midagi võib olla valesti, siis on üsna suur võimalus, et sinu keha soovib ”salaja” hoiduda mõnest toidust, mida sa suure tõenäosusega igapäevaselt sööd.
Vähesegi kahtluse korral soovitan sul teha vastavad testid ning kõikvõimas internet on sulle suureks abiks, millised kliinikud Eestis neid teste sooritavad. Kui sa aga ei ole hetkel valmis seda investeeringut tegema, siis siin on sulle üks lihtne nipp:
- Hommikul, enne kui sa midagi sööd ning su kõht on tühi, mõõda enda pulssi (täpsema tulemuse saamiseks istu rahulikult 5 minutit, et saaksid teada enda puhkeasendi pulsi).
- Seejärel söö seda toiduainet, mille talumatuse/allergia arvad endal olevat ning umbes 15-20 minuti möödudes mõõda enda pulssi uuesti. Kui sinu pulsisagedus on suurenenud vaatamata sellele, et oled terve aja istunud, vähemalt 10-15 löögi võrra, siis on suur tõenäosus, et sul on antud toidu vastu talumatus või allergia.
- Lisaks eelnevalt mainitule viitavad talumatustele ka just otsmikul esinev akne, tumedad silmaalused, kõhupuhitused ja sagedane halvalõhnaline kõhugaas peale söömist.
Kuigi need lihtsad keha poolt saadetavad signaalid näitavad nii mõndagi, siis see on hetk, et investeerida enda tervisesse ning tulevikku ja sooritada täpsemad testid.
Veel sümptomeid, mis võivad viitada sellele, et mõni toiduaine ei sobi sulle:
- Liigese valud
- Lihasvalud
- Raskusi kaalulangetamisel
- Paistes käed
- Udune mõtlemine
- Raske keskenduda
- Madal energiatase
- Pidev väsimus
- Külma talumatus
- Akne ja erinevad nahaprobleemid
- Gaasid, puhitused ja teised seedeprobleemid
- Kuiv nahk ja/või kuivad silmad
- Depressioon
- Ärevus
- Erinevad kontrollimatud isud
- Vesine nina (eriti kohe peale söömist)
- Kinnine nina
Punane nimekiri ehk mürgid, millest kaarega mööda minna
Kui sinu soov on end energilisemalt tunda ja haarata kontroll oma füüsilise tervise üle, siis peaksid minimaliseerima või eemaldama oma toidulaualt täielikult järgnevad paharetid:
- Teraviljad ja gluteen – saiakesed, küpsetised, pizza, pasta, krõbinad, küpsised, krõpsud jms. Kõige problemaatilisemad teraviljad on nisu, oder, rukis ja kõik nende erinevad vormid. Gluteen ei põhjusta probleeme ainult neile, kes kannatavad gluteeni allergia (tsöliaakia) ning gluteeni tundlikuse käes, vaid ka nii öelda täiesti tervele inimesele. Gluteeni tarbides, toodab meie keha valku nimega zonulin, mis katab meie seedetraktis asuvate rakkude vahelist ala. Gluteen stimuleerib zonulini ületootmist, tänu millele liiguvad seedetrakti seinu katvad rakud üksteisest eemale ning seedimata toidust tekkivad bakterid ja mürgid saavad vabalt läbi kaitsva barjääri lipsata – seda seisundit tuntakse, kui ”lekkiv soolestik” ning see põhjustatab kehas põletikku
- Piim ja piimatooted – kui need sulle hetkel sobivad ning sa ei tunne pärast nende tarbimist ühtegi sümptomit, siis on suurepärane. Samas, kui sinu eesmärk on enda energiat tõsta ja tunda end võimalikult kergena, siis soovitan nende tarbimist siiski minimaliseerida. Kõige rohkem tekitavad probleeme kohupiim ja jäätis
- Suhkur & aspartaam – lihtsüsivesikud on totaalselt tühjad kalorid, mis ei anna meie elule mitte mingisugust väärtust. Otseloomulikult ei tasu minna täiesti hulluks ja aeg-ajalt on normaalne endale magusat lubada – parimaks allikaks on vähemalt 80% kakaosisaldusega tume šokolaad. Samuti on võimalik internetist leida teisi tervislike retsepte juhuks, kui on soov maiustada – vaata näiteks seda maitsvat avokaado-šokolaadikreemi
- Alkohol – lisaks alkoholi lühi- ja pikaajalisele kahjule meie tervisele, sisaldab see ning üldiselt sellega koos tarbitavad pealejoogid, tohutus koguses kaloreid. Jällegi, aeg-ajalt ning mõistlikus koguses on minu arust normaalne. Hea toidu kõrvale klaas veini on vahest parim valik, mida teha. Kui võtad kanget alkoholi, siis arvesta, et sinu kehal on kõige kergem töödelda ja vabaneda puhtast valgest viinast (kui sul on probleeme teraviljade ja gluteeniga, siis väldi viina), tekiilast ja gin’st. Spektrumi teises otsas on konjak, viski ja õlu. Joo iga tarbitud alkoholiühiku vahele vähemalt klaas vett ning hommikuse halva oleku minimaliseerimiseks võta enne magamaminekut 4 kapslit aktiivsütt
- GMO’d – samamoodi nagu on fakt, et ”toidu insenerid” genereerivad tooteid, mis oleksid meie jaoks võimalikult sõltuvusttekitavad, on fakt ka see, et suured korporatsioonid toodavad GMO’sid ehk geneetiliselt muundatud organisme – tuntuimad nendest on mais ja soja. Eelista kohalikku pärituolu toitu ja võimaluse korral osta orgaanilist talutoitu. Väldi järgnevate firmade tooteid: Aurora Foods, Capri Sun, Coca-Cola, Heinz, Hellmans, Hershey & Nestle, Kelloggs, Knorr, Kool-Aid, Kraft/Phillip Morris, Lipton, Minute Maid, Pepsi, Pringles, Sweppes, Uncle Ben’s
Sinu elujõud, energia ning vitaalsus ehk roheline nimekiri
Kui mina uurin ja loen toitumise kohta, kuulen mõnest uuest lähenemisest või soovin aru saada mingisugusest toiduga seotud teemast, siis lasen selle info alati läbi kahe filtri:
– FILTER #1 – kas see on kooskõlas sellega, mida me hetkel toidu kohta teame ning kas see on tagatud teaduspõhiste uuringutega?
– FILTER #2 – kas see läheb kokku inimevolutsiooniga? Kas see toit eksisteeris ka 10 000 aastat tagasi?
- KULDNE SOOVITUS! Õnneks oleme kollektiivselt üle saanud sellest suurest ”rasva paanikast” – inimesed on hakanud mõistma, et kõik rasvad ei ole ühe puuga löödud. Keha toodab energiat glükoosist, aminohapetest ning rasvhapetest (energiatootmise protsessis osaleb lisaks toidule veel ka hapnik ning päikesevalgus). Selleks, et sa annaksid oma kehale piisavalt vajalike toitaineid, millest energiat toota, tuleb sul tarbida häid rasvu. Rasvad hoiavad sind kauem ”töökorras” ning su mõistus on terav ning fookus kristallselge, sest tarbides häid rasvhappeid, toetad oma ajutegevust. Kookosõli, ghee ehk võiõli, MCT-õli, krilliõli, kalaõli, oliiviõli, avokaado, oliivid, lõhe, rohumaa veise liha, orgaanilised esmaklassi munad (eriti munakollane), makadaamia pähkel, mandlid ning kõrvitsaseemned on toidud, mille hulka soovitan sul enda toidulaual tõsta. Tarbi rohkem häid rasvu ning vähem ”tühjasid suhkruid” ehk lihtsüsivesikuid ning sa paned juba paari nädalaga tähele oma produktiivsuse kasvu, sa ei tunne enam keset päeva energia defitsiiti ning vajadust haarata kohvi või šokolaadi järele ning mis peamine, su aju töötab paremini
- Toitained koosnevad kolmest suuremast grupist: rasvad, valgud ning süsivesikud. Kui soovid maksimaliseerida enda energia ja keskendumisvõime, siis sinu eesmärk peaks olema saada enamuse oma päevasest toiduvajadusest juur- ja köögiviljadest, headest rasvadest ning valgust. Süsivesikute allikatena eelista liitsüsivesikuid nagu tatar, kinoa, pruun riis ja bataat. Otseloomulikult arvesta sellega, et kui oled väga aktiivse elustiiliga, siis vajad rohkem süsivesikuid. Samas, kui sinu eesmärk on näiteks kaalu langetamine, siis vähenda oma süsivesikute hulka, eriti teraviljatoodete ja tärkliserikaste toodete näol ning tarbi neid süsivesikuid, mida saad juur- ning köögiviljadest
- Me oleme harjunud mõttega, et endale toitu tõstes katab umbes 50% meie taldrikust süsivesikud, 25% valk ning heal juhul 25% salat. See on koht, kus meil oleks õige aeg teha mõningad ümberarvutused – 60-70% sinu päevasest toidu hulgast peaks tulema taimsetest allikatest, seal hulgas taimsed heade rasvade allikad. Umbes 20-25% peaks olema kõrgekvaliteetsed valgud (eelisjärjekorras looduslikult püütud kala ja mereannid) ning 5-10% süsivesikud. Ära unusta, et süsivesikud (glükoos) on enamuse jaoks kõige esimene energiaallikas ning neid on kehale vaja, kuid ära nendega liialda. Kindlasti väldi lihtsüsivesikuid nagu suhkur ning jahutooted
- Söö teadlikult ehk siis, kui oled näljane ning lõpeta siis, kui su kõht on täis. Ära tegele mitte millegi muuga sellel ajal, kui sa sööd. Ma tean, et sul on väga tihe graafik, aga see on seda väärt. Pane telekas kinni, pane telefon käest, ära loe ega räägi samal ajal, vaid mõtle ainult sellest toidust, mis on sinu ees. Naudi igat suutäit, tunne seda lõhna ning neid maitsenüansse ning mälu toit korralikult läbi. Sedasi tehes jõuab signaal, et su kõht on täis, piisavalt kiiresti ajju ning sa väldid ülesöömist. Meid kõiki õpetati väiksena, et viisakas on toit lõpuni süüa ja alles siis laua tagant tõusta, aga seegi on seisukoht, mille peaks enda jaoks ümber mõtestama. Kui su kõht on täis, siis nii ongi. Pane järgi jäänud toit külmkappi ja söö seda järgmisel toidukorral
- Valmista toitu tervislikult! Õpi end köögis mugavalt tundma ja valmista rohkem toitu kodus. Ise söögivalmistamine säästab kaloreid ning sinu rahakotti, samuti vähendab see tarbitava soola ja suhkru hulka ning sul on täielik kontroll selle üle, mida sinu toit täpsemalt sisaldab. Väldi ebatervislikke söögivalmistamise viise nagu friteerimine või mikrolaineahjus soojendamine. Selle asemel söö toorelt, keeda, auruta, valmista ahjus või prae näiteks kookoseõli või gheega. Kui otsustad oma toitu praadida, siis tee seda kindlasti madala kuumusega nii, et sa ei praeks oma toitu liiga pruuniks. Rasvade üle kuumutamine või liialt pruunistamine kahjustab nende ehitust ning eraldab kartsinogeenseid ühendeid. Maitsestamisel asenda tavaline valge sool, roosa Himaalaja soolaga, erinevate ürtide, küüslaugu ja sidruniga
- Tervislikult toitumine sisaldab ka tervislikult joomist. Asenda karastusjoogid, poe mahlad ja alkohol vee, taimsete teede, smuutide ning ise kodus värskelt pressitud mahladega. Tarbi vett vähemalt 1,5-2 liitrit päevas, millest umbes 500ml peaks olema tarbitud kohe pärast ärkamist. Selleks, et lisada oma hommikusele veerituaalile veelgi rohkem kasulikust, pigista vee sisse poole sidruni mahl ning lisa supilusikatäis orgaanilist õunasiidri äädikat. See kokteil paneb su ainevahetuse kohe hommikul käima ning loob suurepärase aluspõhja edukaks päevaks
- Magustajatest eelista looduslike allikaid nagu mesi ja vahtrasiirup. Me kõik teame kust ja kuidas need tulevad, kuid pea meeles – ka see on suhkur ja sellega ei ole hea liialdada. Seda, et mesi on kasulik, teadsid ka meie esivanemad. Osades hõimudes olid inimesed, keda peeti ”meejahtijateks”, nad riskisid oma eluga, ronisid kõrgete puude otsa, said mesilastelt nõelata ning vahest kukkusidki puude otsast surnuks – seda kõike selle nimel, et oma rahvale mett koguda. Mesi on tuntud ka selle desifitseeriva toime poolest, mõned haiglad kasutavad siiamaani haavade desifitseerimiseks ühte spetsiaalset mee liiki, mille nimi on Manuka mesi
Need on toitumissoovitused, millega mina olen kontrolli alla saanud enda seedeprobleemid, akne ja peavalud. Samuti olen enda meeleselguse ja energia uuele tasemele viinud.
Kui sinu eesmärk on lihasmassi kasvatada siis otseloomulikult peab su toidulaud välja nägema natukene teistsugune. Minu eesmärk on end hästi tunda ning need on soovitused, mida ma selle jaoks järgin.
Sinu bioloogia on minu omast erinev ning sellepärast soovitangi välja selgitada, mis sulle sobib. Kui tunned, et su kehale ei sobi mõni tervislik toit, siis ära söö seda enam. Inimestel esineb allergiaid kõikvõimalike asjade vastu.
Ära unusta, sinu eesmärk on end suurepäraselt tunda, et saaksid sirge seljaga vastu minna oma igapäevastele väljakutsetele.
Meie, noored, oleme moodsa inimkonna esimene põlvkond, kes ei pruugi oma vanematest kauem elada. Ma ei räägi seda selleks, et hirmutada või selleks, et väga kaua elamine oleks eesmärk omaette – lõpuks loeb siiski elu kvaliteet.
Samas kirjutan ma seda selleks, et on tagumine aeg hakata tegema teadlikumaid otsuseid, mida me enda kehasse paneme.
Meie geenid laevad relva, kuid erinevad keskkonnategurid vajutavad päästikule!
_______________________________________________
VIITED:
[1] – https://www.organicconsumers.org/campaigns/millions-against-monsanto
[2] – https://www.youtube.com/watch?v=9HzSOrbvNUQ
[3] – https://www.davidwolfe.com/brands-owned-monsanto-avoid/
[4] – http://thedr.com/category/all-about-gluten/articles/
[5] – https://www.jackkruse.com/the-leaky-gut-prescription/
[6] – https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/10/20/health-benefits-honey.aspx
[7] – http://www.mercola.com/nutritionplan/beginner_fats.htm
[8] – https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/04/24/burning-fat-for-fuel.aspx
[9] – https://articles.mercola.com/ketogenic-diet.aspx
[10] – http://www.bbc.com/news/magazine-28191865
[11] – ”Head Strong” – Dave Asprey
[12] – ”The Biohacker’s Guide” – Anthony DiClementi
[13] – ”Epi-Paleo RX” – Dr. Jack Kruse